21-02-06

Onschuld

 

In hoever kan iemand 'onschuldig' in het leven staan? Ik vraag het me dikwijls af. Misschien is het iets wat we allen in wezen nastreven, willen we in ons binnenste goed en eerlijk zijn. Toch lukt het maar weinigen, me bedunkt. Ik kijk vaak diep in de ogen om de waarheid te mogen vatten, maar wat is de waarheid? Wat is goed en wat is slecht? Wie kan daarover oordelen?

Dikwijls kom ik tot de conclusie dat we onszelf zo danig veel verplichtingen en regels opleggen dat het niet anders kan dan zo nu en dan zware of minder zware uitspattingen te maken. Is dit wat wij 'menselijk' heten? Maakt het een mens gelukkiger of net niet?

We lopen allemaal binnen de lijntjes, of we dat nu willen of niet. We mogen niet drinken als we rijden, probeer vooral geen sigaret op te steken tijdens het werk, betaal zorgvuldig alle belastingen en vergeet zeker de vuilniszak niet buiten te zetten op de juiste dag. Ga elke dag braaf én vooral stipt naar het werk en blijf beleefd als iemand je een duw geeft op de trein. We kunnen niet anders dan 'goed' zijn tussen die grote menigte mensen. De één is al wat beter dan de ander uiteraard. De lijntjes vervagen af en toe, onbewust of zelfs zonder het goed en wel te beseffen. De vraag is wie het beste af is? Zijn wij mensen niet te streng voor onszelf?

Dit soort vragen stel ik mezelf bewust niet al te vaak. Want zeg nu zelf, als een mens daar gaat over nadenken, dan kan de hele wereld wel nu meteen barsten!?

18:52 Gepost door N. | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

belastingen en binnen de lijnen lopen
ik was nogal strikt
en ik heb nog nooit
zo graag
een brief van de FOD financiën
gekregen
als op een dag als vandaag...
terugkrijgen, zo mooi :-)
anderzijds, ik demareer voortdurend in mijn bestaan, interlineair dan wel...
en net wanneer ik crossroads creëer... wel, dan begint het me al te knagen...
Buiten de lijnen lopen is iets wat door het overheersende katholiek geloof op dit continent misschien wel als zondig wordt aanzien en aangevoeld... Alhoewel ik dan agnost ben of post-agnost... ik denk dat het in mijn vezels zit, binnen de lijntjes kleuren... Picasso zou zich omdraaien in zijn graf...

Gepost door: abnormalia | 21-02-06

Daarom... blijf ik die heremietkreeft die vanuit zijn buitgemaakte schelp de ' boel ' blijft gadeslaan

Gepost door: vlei.. | 23-02-06

De commentaren zijn gesloten.